
Κονιάκ, ο "υγρός χρυσός" (μέρος 2ο)
Για τους λάτρεις της φινέτσας και της καλής ζωής...
Η διαδικασία στην παραγωγή του κονιάκ ξεκινάει με τον τρύγο, που αυστηρά κάθε χρόνο πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, σειρά έχει η διπλή απόσταξη, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η ωρίμανση, σε δρύινα βαρέλια που προέρχονται κυρίως από τα δάση του Limousin.
Η επαφή του αποστάγματος με το ξύλο και τον αέρα είναι απαραίτητη, ώστε να μαλακώσει το επιθετικό κάψιμο και να αναπτυχθεί η ευγένεια και η πολυπλοκότητα του κονιάκ. Τους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες, το απόσταγμα ηρεμεί σε καινούρια βαρέλια, όπου αποκτάει spicy χαρακτηριστικά και μετά μεταφέρεται σε πιο παλιά βαρέλια, όπου ξεκουράζεται όσο χρειαστεί, ώστε να δώσει ο κάθε οίκος τον χαρακτήρα που επιθυμεί.
Τα περισσότερα κρίνονται στην παλαίωση.Τα αστέρια κάποτε συμβολίζανε τα έτη παλαίωσης, σήμερα όμως τα 3 και 5 αστέρια σημαίνουν ότι το νεότερο απόσταγμα έχει παλαιώσει το ελάχιστο 2 χρόνια.Ο καιρός που περνάει το κονιάκ στο βαρέλι διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αυτό αποτυπώνεται στην ετικέτα με τις ενδείξεις VS, VSOP και ΧΟ.
VS (very special): Σ' αυτό το κονιάκ, το νεότερο απόσταγμα, που συμμετέχει στο blend, έχει περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια στο βαρέλι. Στη μύτη είναι διακριτικό, με αρώματα φρέσκων φρούτων και λουλουδιών.Στο στόμα είναι λίγο καυστικό & ελαφρύ.
VSOP (Very Superior Old Pale): Εδώ, το πιο νέο απόσταγμα έχει μείνει τουλάχιστον 4 χρόνια στο βαρέλι. Στη μύτη κάνουν εμφάνιση πιο σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτο, με καλή ισορροπία και επίγευση.
ΧΟ (Extra Old): Σε αυτή την περίπτωση, το νεότερο απόσταγμα, που περιέχεται, ωρίμασε τουλάχιστον για 6 χρόνια στο βαρέλι. Στη μύτη έχουμε ώριμα φρούτα, καβουρδισμένες νότες, αποξηραμένους ξηρούς καρπούς, καφέ, σοκολάτα και καπνό. Στο στόμα είναι πλούσιο, σύνθετο, με μεγάλη επίγευση.
Η ονομασία αποτελεί την ταυτότητα και το βιογραφικό του κονιάκ, ενώ η ηλικία αποτελεί σημαντικότατο προσόν. Στην ερώτηση, ποια είναι η τέλεια ηλικία για το κονιάκ, οι Γάλλοι και πολλοί άλλοι πιστεύουν πως είναι ίδια με αυτή των γυναικών, μεταξύ 20 και 40 ετών.
Όταν πρόκειται για μια αυστηρή γευστική δοκιμή, το κονιάκ πίνεται αυστηρά σκέτο. Εντούτοις, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως ένα καλό πούρο διαθέτει πλήθος εκπληκτικών αρωμάτων, πολλά από τα οποία είναι όμοια ή ακόμη και συμπληρωματικά με αυτά του κονιάκ! Για τον λόγο αυτό, πούρο και κονιάκ για πολλούς κάνουν καταπληκτική παρέα, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Το κονιάκ λοιπόν, αποτελεί ιδανική κατάληξη μετά από ένα πλούσιο γεύμα, μαζί με την συνοδεία ενός καλού πούρου ή καλής ποιότητας σοκολάτας. Απολαύστε το λοιπ'ον με έναν δυναμικό συνδυασμό, όπως μάλιστα με την κατάλληλη γυναικεία συντροφιά, ανάλογης των αστεριών του ποτού σας ...